Nyheter/Gästbok

20191113: Nu har vi tagit vintervila här hemma efter helgens resa till Mantorp där Jonar o Saphira startade. Jonar har visat fin form med bra tider när det stämmer på travbanan, men han får aldrig riktigt chansen...Däremot inom körningen har han avancerat under året med 3 segrar i LA klass precision och vi tog hem segern i Stora Precisionscupen under året!  Även gjort 1 start i Msv.

Fridolf har tagit 4 segrar och sänkt sitt rekord till 2.33,6!! Vilken ponny han är! 14 år och över 250 starter!! Han har 1 lopp kvar i Johannas regi för i år nu på lördag på Gävle. Sen åker han till Delsbo o ny tränare Tindra Olsson.

Favorit har även han sänkt rekordet i år till 2.40,6 och tagit 3 segrar. Han är nu i Delsbo dit Fridolf ska.

Saphira har gjort några starter inom körningen med en 2a plac i precision. Även har hon startat på travet några ggr och fått fina placeringar.

Vi har under året besökt Solvalla 2 ggr och Mantorpstravet 1 gång. Kul att komma iväg lite. 

2018-11-01: Ännu ett tävlingsår har vi nu lagt bakom oss. 
Ett fantastiskt år som gett oss 6 segrar på travovalen! Kungen är som vanligt Tjängvide Fridolf med 3 segrar (Rättvik d. 6/7, Örebro d. 16/9 och Bollnäs d.6/10), därefter har Tjängvide Favorit som numera tränas av Johanna Bergström i Lövstabruk söder om Gävle tagit 2 segrar i tät följd nu och en andraplacering sen han kom i hennes regi (Visby 13/10, Romme d.28/10 och 2a på Solvalla d. 22/9). Rekordsänkning blev det vid senaste segern till fina 2.43,5!
Saphira Rod körde även Johanna till seger här på Visby d. 19 juni och Mattias satt i sulkyn då de blev 2a d. 8/9 även då på Visbytravet, Lil´s Jonar o Mattias ledde hela loppet d. 13/10 , men förlorade med en halv längd så en fin 2:a placering avslutade hans säsong. 
Själv har jag startat några gånger inom körningen och det har blivit en seger i LB-klass precisionskörning vid Lövstas skördefestival d. 1/9 med Saphira Rod. Extra kul att få vinna då när man kör framför lite större publik!
Även Lil´s Jonar har tävlat i körning och blev seger i maraton LB-klass d. 7/10 och 3:a i Gotlandsmästerskapet i lag. Även har han segrat i LB dressyr o precision och blev 4:a i KM. 
Rindi har även kört honom i både pay&drive o lilla KM med gdk resultat. Hon har även kämpat på inom uppsutten dressyr och hoppning i både pay&jump o pay&ride och KM med honom. Snygga rundor med godkända resultat har det blivit!
Jonar var under sommaren utlånad till Johanna i Gävle för att få lite erfarenhet på fastlandets travbanor. De hann med en tripp till Östersund där de blev 6:a och Lindesberg där de tyvärr blev diskade. En fin 3:e placering på Solvalla blev det dock innan herrn kom hem igen d. 8/9.
Vi hade i utbyte Johannas travshettis Bäckdalens Balade hos oss. Han gick en pay&drive dressyr med 109 p i resultat!!! Och även gdk precision.
Sen fick han tjäna som ponnyridningshäst i Ljugarn under sommaren som jag brukar anlitas till att hålla i.
Från d. 13 oktober så är numera Tjängvide Fridolf hemma för vintervila medans Tjängvide Favorit är kvar i Gävle och ska ta över efter Fridolfs travkarriär.
Tjängvide Fridolf har nu uppnått hela 30 segrar på travovalen och 236 lopp!! 
Helt otroligt vilken häst han är! Jag har inte tagit in det riktigt än att han verkligen "ägt" på fastlandsbanorna vilket jag aldrig kunde drömma om när jag lånade ut honom 2016.


2017-10-23: Vi välkomnar nu Lil´s Jonar till vår ägo. Har lagt in en undersida om honom här. Tjängvide Fridolf är utlånad till Gävle för travtävlan från maj i år och lär nog vara kvar där några år framöver. han fick en fångkänning när han var utlånad till Tibro så kom hem i 2 månader tidigt i våras, men frisknade till snabbt och tog direkt en seger i årets första start (som var på Visbytravet med nya kusken Johanna Bergström). har blivit 2 segrar och flertalet framskjutna placeringar även inom monte och deltagande i monte-SM. Han var förra helgen (14 oktober) hemma på ön och tävlade vilket blev en 4e plats.
Tjängvide Favorit är ännu kvar i Lidköping och blir där 1 år till. En seger har han lyckats få i år på travovalen.
Jonar och Saphira tävlas även inom sportkörningen och Saphira o jag lyckades vinna årets precisionskörningscup.
Jonar har kvalat sig upp till LA-klass i enskilda klasserna och till LB i komplett körtävling.
Saphira har bara gjort en travstart i år och det blev en fin 3e placering med rekordsänkning med 4 sekunder.
Jonar har fått en 2a o 3a plats och nytt rekord från 2.30 till 2.17.
Vi har nu tagit vintervila för vi haft lite mycket på hemmaplan då vi renoverar köket i huset. Tänkte en sväng till Kalmar kommande helg, men det fick vara.

2016-12-21: Idag gick jag på julledighet!! Härligt att få koppla av några veckor nu. Har fått in en inackorderingshäst i stallet, Mega Hit som är ett Svenskt halvblod och ägs av Suderbys gård i Sjonhem. Rindi heter hon som nu ska vara fodervärd åt henne. Kul att få lite sällskap och hjälp med pållarna. Jonar har hittills fått vara sällskapsherre åt Mega. Han är nu bra i sitt ben igen och ska sättas igång nu på jullovet. Just nu är det mildväder här på ön. Ingen snö.
Önskar Er alla en riktigt GOD JUL!!!

2016-12-02: Vintervila är det som gäller nu. Jonar har gjort sig illa i ett framben så nu hoppas vi det blir bra fort.  Lill-E'rik är återlämnad till sin ägare o är till salu. Vi får se om vi får någon ordning på Jonar under nästa säsong därför är han kvar vid oss över vintern. Saphira är hemma igen efter att gått som amma åt Quarterfölet Ahiga i Stenkumla fram till 31 okt.. Hon ska sättas igång igen vad det lider. 

2016-10-03: Till helgen bär det av mot Färjestadstravet då vi ska lämna Favorit till en i Lidköping som ska låna honom. Vi passar då på att starta Favorit i travlopp där och även Lil´s Jonar som nu även kom med i 5-årsmästerskapet och ett lopp till.
Favorit var senast i lördags 1 oktober 2a och 3a i lopp på Visbytravet.
Fridolf har lyckats erövra hela 6 segrar på fastlandet i år och även varit 2a i montélopp. Han har startat på Åby,Örebro, Axevalla, Östanåkra, Åmål och Vaggeryd. Han ligger därmed på en 6e plats av segerrikaste shetlandsponnyer i Sverige.
 
2016-06-04: Mycket har hänt hä både tragiskt och glädjerikt...Fridolf är utlånad till en travfamilj i Tibro och han vann första starten på Åbytravet efter en vecka som jag lämnade honom! Även 2a på Axevalla.Superfina tider gick han! 2.45 och 2.43!
Vi har lånat in russen Lill-E´rik och Lil´s Jonar i år, men Jonar klarade tyvärr ej kvalet men Lill-E´rik blev 4a i första starten i år på nytt voltrekord 2.23,0.
Det tragiska är att Saphira fölade inte enligt beräknad tid (månadsskiftet mars/april)utan d. 3 maj sent på kvällen då vi lagom hade rest iväg till Turkiet... Så typiskt när jag bokade resan sent pga med tanke på att då borde hon ha hunnit föla iaf.
Fölungen dog tyvärr efter 2 dygn för den var väldigt liten och kunde inte äta klokt. Fick dropp och sondmatades men började helt plötsligt krampa och försvann. Jag var då på väg hem från den avbrutna semestern men hann inte hem innan det var för sent.

Favorit är igång på tävlingsbanan igen och har varit på Kalmar o blivit 4a med Julia Franzen i sulkyn och även 2a här på Visby med nytt rekord 2.50,5.. Ska nu på måndag starta i Ponnykampen på Kalmartravet .


2016-01-06: Nytt år och nya möjligheter! Vi har bara våra 5 egna hästar hemma nu över vintern. Lill-E´rik som vi lånade åkte hem på vintervila i november efter Solvalla-starten men vi får se om han kommer tillbaka i vår eller om han blir såld.
Saphira är dräktig vad vi kan se iaf och beräknas föla i början på april. Hon är betäckt med hingsten Valiant.
Har ev. på gång att låna russet vi hade förra året på prov i en vecka men som fick tandproblem men som nu är läkt.
Helgen före jul fick vi ta bort våran älskade katt Bronze som blev 12,5 år.Efter en månads sjukdom så var det bäst för honom att sluta jordelivet. Vi fick dock en ny råttjägare i augusti -kattungen Pytte som blir 1 år d. 16 april. Full fart i huset med andra ord...
Tävlingsåret 2015 får vi väl vara ganska nöjda med ändå. Fridolf med kusk Julia Franzén lyckades knipa en seger på Visbytravets storhästdag d. 25 augusti och de har även fått ett antal fina placeringar. Lill-E´rik o Mattias har fått många fina placeringar-dock saknas ännu en seger för Lill-E´rik..Efter att gått upp i penningklasserna så blir loppen tuffare o tuffare!
Favorit som kom hem från sin fodervärd i våras har fått gå o tagit det lugnt, men jag hoppas få igång honom till vårens tävlingar så han får göra något! Han är ju lite speciell den herrn...

2015-05-05: Fridolf gjorde bra ifrån sig på körtävlingen d. 22/3 då vi blev 2:a i LA-klass på 99,5 p. Tävlade även 12/4 och fick då 103 p men 3.a av 4 i klassen så oplacerad.
Jag har varit bortrest några dagar på Kreta så har bara haft 3 hästar hemma (Balloon, Fuga och Fridolf) senaste veckan då Mysa åkte hem till sin ägare men är nu här igen och Saphira är på betäckning vid russhingsten Valiant.
Mysa provade kvala på travet d. 11/4 men blev tyvärr diskad för galopp.
Imorgonkväll kommer det hit en nykomling till flocken vid namn Lill-Erik. Ett russ efter Jagga Ess som vi ska tävla på travet med och han har ett travrekord på 2.23 , men har inte varit i träning sen i höstas så ska sättas igång.
Provade ett annat russ i 14 dgr, men tyvärr hade hästen väldiga problem med sina tänder så får inte köras på hela sommaren. Så lite rullians har det varit här ett tag.

2015-03-16: Tävlingssäsongen för Fridolf är igång inom körningen! Han har startat i en LB dressyr där han fick hela 104,5 poäng!! Gick även en pay and drive precision där han var felfri. Nu laddar vi inför nästa tävling på söndag d. 22/3, då blir det LA-dressyr och en inomhusmaraton i pay and drive. Är på dressyrkörningsträning med honom i Sjonhem endel onsdagar och han är superduktig!!
Vi har nu haft nykomlingen Mysa här vid oss sedan månadsskiftet jan/feb och det är en positiv dam som älskar att tränas och få vara med överallt. Hon var med i provlopp på travet i lördags och skötte sig bra.En hel del träning krävs ännu innan hon är redo för start, men hon börjar fatta vad vi vill med henne.
Hon och Favorit var på mätning på travet d. 7/3 och Mysa var 121,5 cm i mkh medans Favorit hade krympt (!) 2 cm till 101 cm i mkh. Saphira har även hon varit på mätning och blev slutmätad till 126 cm. Hon har därmed mätintyg inom både ridsporten och travet resterande tid av sitt liv.

2015-01-27: Saker kan förändras ganska fort...Donars ägare ville ha hem honom så i söndags åkte han här ifrån efter drygt 2 års vistelse hos oss...känns lite tomt och konstigt eftersom jag tänkt träna honom till att tävla inom körningen i år och hade ev. tänkt köpa honom.
Men nu ser vi framemot att få hit en ny tävlingsindivid som vi ska matcha till travet. Kommer hit på lördag -spännande!
Saphira blir pg.a detta kvar hemma ett tag till och jag har satt igång att köra henne. Har även satt igång Fridolf lite smått.Jag hoppas få honom utlånad till travet.
Imorgon kommer Balloons fd ägare hit och kollar tänderna på Saphira , ska bli kul o se om Balloon känner igen honom! Är säkert 12 år sedan de träffades!

2015-01-18: Nytt år och nu har jag satt igång Donar och Saphira för året. Fridolf har fått följa med på släp också. Han är ute på annons om utlåning , men har tyvärr inte fått något svar än...

Donar ska tränas till körningen och Saphira ska lånas ut på prov till en ridskoleverksamhet ett tag. Tanken är att ett nytt travtävlingsruss ska komma hit snart. Vi provkörde henne i somras, men är ej reggad inom travet än och helt otränad, så vi får väl se hur det går av.
Balloon skadade sig i hagen d. 21/12 i ett framben. var tvärhalt några dagar, men är nu mkt bättre.Fick ta hit veterinären för koll och fick en Metacam -kur.
Försöker ha pållarna ute på lösdrift så mycket som vädret tillåter och de verkar trivas med detta.
Jag var och hälsade på Favorit hos sin fodervärd förra helgen. Det funkar jättebra där och han är lite ridponny emellanåt.

2014-10-27: Nu har vintertiden kommit och dagarna blir bara mörkare och mörkare. Jag hade en underbar semesterresa till Turkiet med en väninna för 2 veckor sedan. Mycket sol och bad!
Är så glad över nya lösdriften som underlättar enormt i skötseln av hästarna. Just nu är det 4 stycken kvar hemma; Balloon, Fuga, Saphira och Donar. Favorit har lånats ut som sällskapsponny/ridponny hos en jag känner i Eskelhem. Verkar funka jättefint med kompisen som är en 12-årig nyligen kastrerad shetlandsponny.
Fridolf blev 5:a på Visbytravet i lördags och han kommer att starta på Kalmartravet d. 16/11, sedan kommer han hem. Blev ingen start i Monté-SM för Fridolf, men däremot tog han och Wilma en överraskande seger på Visbytravet den helgen istället! På fina tiden 2.48!!
Donar kör jag med ca 1-2 ggr/vecka nu och jag har börjat ta kortare skogsridturer på Balloon som nu är hela 23 år, men är piggelin ändå!
Donar startade 1 gång på travet nu i höst. Oplacerad på tiden 2.37.Men tog sig runt så han slipper kvala i vår iaf.

2014-09-01: Sommaren är nu slut och vardagen har kommit ifatt en igen...Mycket fixande har det blivit i sommar med både målning av ladugården (stallet) utvändigt och lösdriftsbygge. Duktig sambo jag har som knogat på då jag inte varit helt frisk i sommar för drabbades av ryggskott och blev så illa att jag hamnade på akuten och blev inlagd ett dygn.Gick med det i 3 veckor innan det försvann. Sommaren kom av sig lite pga detta...
Nu lagom jag börjat jobba igen efter sommarledigheten så åkte jag på en ordentlig förkylning som nu pågått i 2 veckor, men är på bättringsvägen!
Den enda av hästarna som tävlat är Favorit i vår regi. Han har åter äntrat travovalen efter olyckan i våras och det har blivit en seger och 2 andraplatser bl.a! Man måste vara lite på sin vakt med honom än, men tänker man sig för bara så funkar allt bra!
Fridolf är än utlånad och han har tävlat en hel del med systrarna Jernberg. Wilma rider honom i monte och de har tagit en seger tsm iaf :). Närmast nu stundar Monte-SM nästa helg (14/9) i Tingsryd om de kommer med.
Fridolf kommer hem till vintern är det tänkt.
Donar har inte varit helt okej och har fått åtskilliga behandlingar under sommaren, därav har han inte startat i år än. Saphira startade på travet några ggr i maj/juni och nu på lördag är det precisionstävling som gäller :).

En semesterresa med en väninna stundar nu i oktober i en vecka och hästarna får sen vintervila i samband med det.
Är i valet o kvalet hur vi ska göra med Donar...köpa honom kanske eller lämna tillbaka...Han är en urtrevlig körhäst och jag tror han kan bli fin som körhäst om han inte funkar på travet!

2014-05-07: Nu har tävlingssäsongen dragit igång! Året började väl inte riktigt som jag tänkt mig då vi hade Favorit på utlåning, men tyvärr "tappade" de honom vid förspänning av vagnen så han drog iväg och välte vagnen och de ville sen inte ha honom kvar. Så han har nu varit hemma i snart 2 månader.Men vi har kört honom några ggr och han har fått springa med på släp. Han är lite rädd vid förspänning, men sen går det bra. Bara att jobba på det!
Däremot är nu Fridolf på utlåning här på ön.Han startade på Kalmartravet ännu i min tränarregi d. 27/4 och blev där 3:a i ett lopp med Jonna Jakobsson i sulkyn. Efter den resan åkte han direkt till sin nya tränare fam. Jernberg. Ny start blev det i lördags på Visbytravet och han blev 2:a i ett lopp med Sara i sulkyn.
Saphira och Fridolf startade även i körtävling i Havdhem d. 30/3. Körde LB dressyr och precision med båda och det blev godkänt resultat i dressyren och felfria rundor i precisionen. Saphira gick även en LA runda i precision där vi var 4a i klassen, precis utför placering.
Närmast nu stundar komplett körtävling för Saphira d. 17-18 maj här i Gropen i Stånga.
Vi har varit bortresta en vecka till Turkiet så det har blivit lite stiljté med träningen ett tag. Men nu drar vi igång igen.
Ännu en tråkig sak som hänt är att Fuga kastade sin fölunge den 1 mars. Nu kommer hon inte att betäckas om mera.
Vi var på fastlandet över dagen för att hämta hem en maratonvagn jag köpt till Saphira och på natten när vi kom hem från båten så låg fölungen död i boxen...


2014-01-09: Ett fantastiskt tävlingsår har vi nu lämnat bakom oss! 9 segrar, 12 andraplatser och 7 tredje för Fridolf, Favorit och Donar. Tjängvide Fridolf deltog även i Monte´-SM på Kalmartravet och blev där 5:a, hade kunnat fått en lite bättre placering med en lite mera erfaren ryttare, men är glad ändå att han fick delta och blev placerad!!
Vi åkte mot alla odds iväg till Sydsvenska monte´cupsfinalen i Halmstad d. 15 september och där segrade Fridolf med Jonna Jakobsson på ryggen överlägset!! Fridolf lyckades skrapa ihop hela 4 segrar i monté under året och totalt 6 segrar. Han blev därmed årets segerrikaste valack/hingst i monté och 2:a totalt i hela landet.
Saphira Rod sänkte sitt rekord d. 21/9 på Visby till 2.28,2.
Donar skadade sig i hagen i halva augusti så hans karriär lades på is ett tag. Nu verkar han vara helt återställd igen och ska tränas inför start i april.
Mattias har nu fallit för åldersstrecket för att få köra shetlandsponny så hädanefter blir det bara russ för honom.
Tjängvide Favorit är nu sedan i november utlånad till Thuwa Kahlbom i Visby som ska få tävla honom på travet i år.
Fridolf ska nog lånas ut också, men jag har lite fundering för honom att bli körhäst också, så han är kvar hemma ännu.
Relativt lugnt i stallet i vinter med 5 hästar, dagligt jobb med fodring och mockning, men just nu vilar hästarna.Blir någon körtur ibland, men inga krav liksom. Tävlingarna höll på tills 17/11 så har varit en lång höst med mycket resande till fastlandet.

2013-08-07: Någon alert hemsideskribent är jag tydligen inte...Men gör ett försök nu iaf :)
Vi har haft ett fantastiskt tävlingsår hittills för hästarna! Premiärstart blev det på Kalmartravet d. 19 maj och där segrade Fridolf i både montéloppet med duktiga Jonna Jakobsson i sadeln och i sulkyloppet där Mattias körde. Favorit blev 2:a i båda loppen och Donar var 2:a i mål men diskades efter målgång pga en försmädlig galopp på upploppet. Därmed blev det nytt kval för honom på Visby d. 6/6 (kvalade på 2.25) så hans tävlingskarriärsstart blev sendragen men nu i den gångna helgen så blev det äntligen startdax på Visbytravets dubbeltravsdagar och det blev seger och en andra placering för honom! Tuffa lopp där det krävdes att han gick den snabba tiden 2.22,8 i sitt första lopp!! 
På Visbys tävlingsdag d. 6/6 så segrade Favorit i ett lopp och blev 2:a i det andra loppet. Fridolf fick en 3:e placering.
Vi åkte sen till Vaggeryd o startade d. 9/6. Där blev det återigen seger för Fridolf och Jonna i monteloppet och Mattias blev 4:a med Fridolf i tufft motstånd i sulkyloppet.
Favorit segrade i ett lopp och blev 2:a i det andra loppet. Favorit och Fridolf blev kvar på fastlandet hos monteryttarens familj efter Vaggerydtävlingen för att få starta på Östanåkra helgen efter.
Där blev Fridolf o Jonna 2:a i monteloppet och 5:a i sulkylppet. Favorit med Jonnas syster Julia i sulkyn blev 2:a och 3:a.
Den 4 juli tog vi en semesterresa till Halmstad för att starta Favorit i Minisprintermästaren d. 5/7. Det blev en hedrande 3:e placering för Mattias o Favorit i loppet och rekordsänkning till 2.51,3!! Låg tvåa ända fram till straxt före mål!
Sen tog vi en tripp till Jägersro o startade Favorit i två lopp där det blev en tredjeplacering i ett av loppen.
Hästarna med hem till ön igen och ladda om. Sände iväg Fridolf till Kalmars dubbeltrav d. 21 juli där en ny montéryttare red honom, Lowiza Svensson, och det blev seger!! Alltså har Fridolf skrapat ihop 3 montesegrar i år och är nu för tillfället segerrikaste montehästen kat A i hela Sverige! Han är även kvalificerad till Sydsvenska montecupens final på Halmstad d. 15 september, men vi avstår nog att åka dit då vi har tävlingar på Visby dagen före, och båtarna går ju inte som man alltid vill...
Under dubbeltravshelgen på Visby så knep Fridolf o Mattias en seger med rekordsänkning på 2 sekunder och två andraplaceringar. Fridolf startade även i montélopp, men blev diskad för galopp när han precis kommit i ledningen. Mkt berodde på sadelproblem då sadeln åkte på snedden trots vi spänt åt gjorden ordentligt innan start. Så försmädligt!!! Fridolf är i topptrim just nu och det är jättekul att han hittat sin extra växel.
Favorit hade tuffa lopp och jag var tveksam att anmäla ut honom och med facit i hand kunde han ha varit hemma..Trött var han hela helgen oxå. Gick dock 2.56.

Nu får vi se om det blir start i Derbyt d. 1 september med Favorit.
Nästa tävlingsdag blir den 24 augusti på Visby och jag planerar att premiärårstävla Saphira då. I våras trodde jag hon var dräktig, men så visade det sig att hon inte var det trots en enorm kroppshydda... Hon går på bantning och tränas minst 3 dagar i veckan. Fick nya skor på i gårkväll. Är pigg och har travvilja så hoppas på rekordsänkning för henne nu!
Fuga kastade sitt föl i slutet av mars när hon hade två månader kvar. Jättetrist och jobbigt var det och vi var även bortresta till Lanzarote vid tillfället så var ännu jobbigare då man kände sig helt maktlös...
Nu är hon ombetäckt med Stenstugu Dunder och konstaterat dräktig så hoppas, hoppas!!
Donar kändes inte riktigt helt hundra okej inför starten i söndags och efter loppet vid stretchning så ryckte han till med bakbenet o trampade sig själv så är nu halt.
Inte bara medgångar hela tiden....
Men med 8 segrar , 9 andraplatser o 3 tredjeplaceringar till hästarna i min träning hittills i år kan man inte annat än jubla!!
mattias-och-tjangvide-favorit.jpg
Mattias Granqvist o Tjängvide Favorit 3:a i Minisprintermästaren


Jonna Jakobsson o Tjängvide Fridolf på Östanåkra 16 juni.

2013-01-17: Oj vad längesedan jag var här o skrev!! Nytt år, nya möjligheter!
I november fick vi hit ett russ som heter Donar och är 4 år. Vi ska låna honom till att tävla på travet med.   Han är helbror till den duktige travaren Cupido så har alltså Ernst Ronaldo till far.Donar har gjort två starter på travet, men blev tyvärr diskad i båda lopp , mest pga oerfarenhet. Vi har sakta men säkert satt igång honom och Favorit nu. Vinter, mörker och snö hindrar en till att kunna bege sig ut o köra, men nu går vi mot ljusare tider så snart är vi på G!
I år blir det satsning på travet och ev. någon utställning för shettisarna. Körningen tror jag får vara i år som det ser ut nu iaf.
Fuga ska föla i halva maj.
Planerar att åka på hingstavelsvärdering i Jönköping med Favorit d. 13 april. Såklart så är det travpremiär på Visby samma dag! 
Hästarna blev vaccinerade i tisdags.
Jag har varit ute o ridit på Balloon två ggr under julledigheten och han visade sin väldans pigga sida!

2012-10-11: Jag har nu stor SORG här... I tisdags avlivades Felix 22 år gammal! Jag har känt honom sedan han var fölunge och han har varit här på gården i 8 år!!
Han har haft fång från och till sedan han var 14 år och nu gick det inte längre att hålla honom kvar..Han hade så ont i sina ben och började tappa i hullet. Annars var han hur pigg som helst i psyket vilket är det jobbigaste! Mer arbetsvillig och positiv shetlandsponny får man leta efter!! Jag körde honom i somras en gång och vi har kört släde med honom på vintrarna vilket har gått i full fart.
Jag har så många minnen tillsammans med honom så det var väldigt svårt att skiljas från honom!!
Han blev begravd på den gård som han föddes vid.
Favorit o Mattias var med på Kriteriet d. 30 september på Solvalla och blev där 5:e placerad vilket vi är mycket stolta över!! Jätteroligt att delta i ett mästerskapslopp och vi fick så fina priser!
Vi har även hunnit med en sväng till Eskilstuna d. 22-23 september där Saphira hamnade första utför placering (första oplacerade starten hon gjort!), Fridolf oplacerad men Favorit på en femteplats.
På Visby tävlade vi på sista tävlingsdagen för året d. 6 oktober. Fridolf blev 2:a och 4:a i sina lopp och Favorit 3:a. Hade anmält Saphira men hennes lopp lev inte av. Det lär nog bli vintervila för henne nu .
Deltog i precisionskörning d. 7 oktober med Saphira o vi hamnade på en tredjeplats men det var bara 2 placeringar, så lite synd, men jag var supernöjd med damen som gasade på bra och gick en felfri runda även att vi var lite oense om vilket håll vi skulle ibland...
Det lutar åt att vi åker till Solvalla d. 20 oktober med Favorit o Fridolf. Sista starten för i år.
Idag fick jag ett ryck o tog en körtur med Balloon ! Har inte kört honom på något år nu , men dock har jag ridit honom några ggr nu på sensommaren. Jag känner lite småpanik att få umgås med honom nu när han är så pass gammal, har lite ångest efter det här med Felix, man vet aldrig, en dag är dom borta! Hade inte trott att det var dags för Felix än, men det ändras fort!!!

2012-09-14: Tävlingssäsongen är i full gång!!  Den 9 september var vi på Solvalla med Saphira, Fridolf och Favorit. Det blev en SEGER för Saphira!!! Första segern för henne och Mattias första seger med russ!! Otroligt roligt!!
Favorit kom ut i ett tredjehandsvalt lopp som blev som ett kriterietest i stort sett (dock var några 4 o 5-åringar med). Han gjorde det med bravur och sänkte sitt rekord med 8,8 sekunder och blev 4:a av 5 startande. Fridolf oturligt nog oplacerad -första utför placering med en halv hästlängd, men han gjorde ett kanonlopp på en 2.46-tid!!
Vi var även på Solvalla d. 18 augusti. Då blev Saphira 4a i båda sina lopp, men Favorit diskades för galopp o Fridolf oplacerad.

Favorit har varit vid equiterapeut och även fått nya skor så det var mkt till hjälp för hans rekordsänkning i söndags!
Saphira har även gått ett insprängt russlopp tillsammans med storhästtävlingarna på Visby d. 2 september, blev 5a.
Visby hade tävlingar d. 25 augusti där blev Saphira 4a, Favorit 3a och Fridolf 4a o 5a.
Imorgon är det åter tävlingar på Visby. Sen siktar vi på kriteriet för Favorit på Solvalla d. 30 september. Han ligger just nu 9a av de 12 snabbaste 3-åringarna i Sverige.
Får sen se hur oktober blir. Har iaf anmält mig o Saphira till precisionskörtävling i Gropen här i Stånga d. 7 oktober.
2012-08-07: Sommaren springer iväg o här har jag inte uppdaterat på länge ser jag!! Sista veckan jag är ledig nu sen är det jobb i Garda skola som gäller för mig!

Regn och blås sommar har det varit men dock några fina dagar ändå!

Travresa blev det i år till Kalmar och Tingsryd 29 juni - 1 juli. Resultatet blev 1 seger på Kalmar och en tredjeplacering i Tingsryd för Favorit och ett spännande upplopp med Fridolf i montéloppet på Kalmar med målfoto där Fridolf förlorade segern med en centimeter!! Sååå försmädligt när han gjorde ett kanonlopp med skickliga montéryttarn Jonna Jakobsson från Halmstad i sadeln. Resterande 3 lopp Fridolf deltog i blev han oplacerad , först utanför placering på Tingsryd i båda lopp.

Sen har det ju varit dubbeltrav här på Visby 27-29 juli. Vi hade med Saphira, Fridolf och Favorit till start båda dagarna. På fredagens tävlingar blev Fridolf 2:a i ett lopp, Saphira var snubblande nära en seger då hon ledde hela loppet fram till upploppet där hon fick en lite försmädlig galopp så slutade på en hedersam andraplats med 8 hundradelars rekordsänkning! Favorit blev fyra både fredag och söndag. Saphira blev för oss ofattbart diskad för galopp efter 600 m i sitt lopp på söndagen. Vad vi såg så hade hon endast EN riktig galopp. Fridolf fick hem två 6:e placeringar.
Fuga har varit vid shetlandshingsten Stenstugu Dunder på betäckning och hon är nu konstaterat dräktig!! Så i halva maj nästa år väntar vi en liten guldklimp om allt går väl!!
Saphira har även hon varit vid hingst, russhingsten Trofe 498. Men vet än inte om hon tagit sig.

Jag har i sommar hunnit med det jag skrev i maj som jag hade på min att göra -lista såsom att måla häststaket, städa ladan och stallet, måla hinder och Fridolf o jag gjorde en bejublad succé i Visby under Almedalsveckan där Fridolf var utklädd till Pegasus då det skulle delas ut något som heter "Pegasus-priset" inom ett Transportföretag. Fridolf o jag fick promenera till Donners plats mitt bland folkvimlet för fotografering och han skötte sig galant, men tyckte det var tråkigt så nafsade en av prisutdelarna i armen...;).
Vi har även åkt en familjeresa på kryssning till Helsingfors förra veckan med Viking Line-båten M/S Mariella.Skönt o komma iväg lite, men är lite drygt med allt båtåkande ändå! Vi måste ju åka Gotlandsbåten oxå för o komma till och från Stockholm.
Kanske beger vi oss till Solvallas travtävlingar d. 18 augusti, sen är det kriteriet som är aktuellt för Favorit om han kommer med däri.Han har nu sänkt sitt rekord till 3.04,0.

2012-05-22: Våren rullar på..snart är det sommar!! Ett par varma dagar har vi haft nu iaf.
Från i söndags har jag hästarna ute dygnet runt. Har nog inte haft dom uppstallade så länge på våren förut! Men det har varit så kallt med frost många nätter och varit bekvämast att ha dom inne.
Den 6 maj var vi på Kalmartravet o tävlade. Fridolf gick två lopp där han blev 3:a i båda loppen och Favorit kvalade och klarade kvalet galant på fina tiden 3.04,7!
Den gångna helgen var det trav här på Visby igen. Tre hästar med in , Saphira, Favorit och Fridolf. Förra veckan köpte jag en annan transport som jag nu kan lasta tre ponnyer i utan problem! Kanonens!
Fridolf gick två lopp där han blev 3:a i det första och segrade i det andra med Mattias i sulkyn.
Saphira blev körd av Agnes som var här över helgen och de kom på en hedrande 4:e placering på nya rekordtiden 2.34,8!
Favorit gick sitt första lopp och det blev lite försiktig körning på tiden 3.15,7 men med en 2:a placering.
Jätteduktig var han även om det blev lite "såskörning"!
Efter dagens resultat så ligger nu Tjängvide Fridolf på första plats för vinst och segerrikaste shetlandsponny för 2012 i hela Sverige med sina 4 segrar, 1 andra plats och 3 tredjeplatser på 8 starter!
Jag har nu åkt på en dunderförkylning så låg pall onsdag-fredag förra veckan och är inte bra än men jobbar dock denna vecka.
Mats och Mattias ska den kommande helgen åka till Stockholm för att bevista maskinutställning och Elitloppet på Sovalla!
Jag blir hemma , men ska vara funktionär på körtävling i Gropen på söndag.Mattias skulle egentligen starta Fuga på lördag i msv precisionnen , men eftersom han ska resa bort så får det vara.
I söndags var jag och en granne ute på långkörtur ! Jag körde Saphira. Vi körde till Gropen, sen upp till Burs o hemåt Stånga via gamla tippen.En tripp på ca 1½ mil.
På kvällen tog jag även en lite tur med Felix som inte blivit körd på 1,5 år!
Ikväll har vi påbörjat sätta upp stolpar på betesvallen där hingstarna gick förra året. Nu blir det trästolpar till stor del så det blir klokt elstängsel.
Jag jobbar till den 20 juni sen har sommarledigt till 12 augusti.Är endel planeringsjobb på hemmaplan, bl.a måla nya trästaketet i hästhagen som vi satt upp i höstas, måla hinderbmmar, rensa magasinet (ordna loppis) från alla prylar som står där. Någon travresa på fastlandet blir det säkert oxå.Sen har jag o Fridolf fått ett specialuppdrag i Visby d. 4 juli...

 

2012-04-30: Körtävlingen gick väl hyfsat ,jag blev trea ( första utanför placering) med Saphira i nationell lätt klass, några få sekunder för sakta annars nolla i hinder. Mattias o Fuga rev några bollar i båda klasserna så krävs än att han kör två nationell msv för att vara klar till SM .
I lördags d. 28/4 var det travtävling på Visby. Tre hästar med in , som tur var kunde jag ordna tranportsamåkning in till banan så Fridolf fick åka ihop med russvalacken Hermes.Blev en väldigt intensiv dag men som tur var hade jag bett en väninna om hjälp annars hade det inte funkat! Ut o värma 3 hästar sen först ut med Fridolf i lopp 2 där han o Mattias blev 2:a !! Stod på 220 m tillägg men Fridolf var superladdad så rundade fältet (var 1140 m grunddistans och penninghandicap) men kunde inte rå på segrande ekipage som var en helt ny häst.
Fridolf sänkte sitt rekord med 5 sekunder!!
Efter lopp 3 var det dags för Favorit att kvala, men han blev lite taggad av många hästar på utselningsplatsen (bl.a ston!) så han dummade sig lite i loppet , gjorde några sparkar o galoppinslag så diskades i sista sväng, han gick dock 3.12,4 efter första 500 m och hade då även hunnit med lite brallande!
Lopp 4 var det Saphiras tur, hon blev 5:a på tiden 2.39,1.
Lopp 5 var det Fridolf igen och de hade endast 100 m tillägg (1140 m grunddistans) så rundade fältet och tog en säker seger på fina tiden 2.46,9! Tredje segern alltså för Fridolf i år!!
Nu har vi anmält till Kalmars travdag på söndag d. 6 maj så får se hur det går av.Lite krångliga båttider att ta sig hem med men tror det har ordnat sig nu iaf. Blir väl lite tufft nu när Fridolf har gjort en sådan kraftig rekordsänkning. Vi tar även med Favorit för ett nytt kvalförsök då det inte var något mera ekipage som skulle med över.
Ikväll hälsar vi sköna maj välkommen tradionsenligt vid Frixarve i Stånga i goa vänners lag!
I veckan är det även årsdagsfirande för först systersonen på torsdag sen jag själv på fredag...

2012-04-17: Årsdebuten på travet blev en fantastisk dag!! Tjängvide Fridolf dubbelsegrade, först med Mattias i sulkyn o de stod på 180 m tillägg men drog hela fältet och körde på nytt voltrekord 2.47,5!! Sen var det Agnes tur att köra sitt första travlopp och det gick galant med seger som resultat för henne och Fridolf!! Agnes satte även upp bakom Saphira som skulle kvala och det gick över förväntan bra!! Finfina tiden 2.36,4 kom dom runt på! Jag trodde inte Saphira skulle kunna gå så fort!! Men hon har fått någon energikick nu och är väldigt sprallig över lag!
Agnes har varit här en vecka under påsklovet o kört o ridit hästarna så det blev ett bra avslut med en travdebut o seger för hennes del innan hon åkte tillbaka till Stockholm igen och vi hoppas hon kommer tillbaka Kristiflygare-helgen o kan vara med o tävla på travet då d. 19 maj.
Det börjar närma sig kvaldax för Favorit. Ska in o träna på banan på lördag så får vi se sen. 
Nästa travtävling är den 28 april o då sitter Mattias upp bakom Saphira om det blir lopp för dom och såklart Fridolf.
Nu på söndag är det körtävlng i Gropen där Mattias o Fuga kör en Nationell lätt precision och debuterar i Nationell medelsvår precision-klass!  Jag o Saphira ska även köra en LA precision och en Nationell lätt. Struntar i dressyren nu, har inte tid o träna på det o Saphira är så laddad nu! Vi blev iaf 3:a placerade i årets dressyrcup.
Jag är tävlingsledare på tävlingen så är mycket pappersfix o annat inför detta!
Har hållit på nu i snart 1½ vecka med att hägna in en ny skogshage åt Fuga, Saphira o Felix. Blev klar ikväll så imorrn ska de få gå o gnaga lite där uppe på backen - bra ponnybete!

 2012-04-01: Det blev seger för Mattias o Fuga i både Lätt A och nationell lätt klass i presisionskörning i Havdhems ridhus igår!!! Vilken debut i nationell klass!!! Fuga var lite stissig i Lätt A klassen då hon snubblade till vid ingången till ridhuset där det är en hög kant, så blev fullt sjå att hålla in henne runt banan, men de klarade snabbaste idealtidsgränsen med 0,6 hundradelar ! I nationell klassen var hon lite lugnare o det kändes som det gick saktare, men Mattias körde på säkerhet för att inte riva ner någon boll och det gick vägen!! Ändå var tiden 10 sekunder snabbare än i Lätt A klassen med samma bana :) Hon är en suverän precisionshäst!!
Saphira däremot skulle överhuvudtaget inte varit med idag...helt crazyhäst som bara gick o gnäggade efter Fuga o ville inte alls lyssna nåt i dressyrmomentet...Men vi genomjförde programmet och det var dressyrcupen som jag ville behåla tredjeplatsen inom iaf som räknades för dagen.Har inte fått resultaten än.
Hon tappade en sko i torsdags trots hon var nyskodd i söndags, så det var att jaga tag på en hovslagare och jag fick störta mig iväg till Hejde hem till hovis i fredags o slå på skon.
Igårkväll var jag o Mattias på Ridsportsförbundets årsgala och jag fick mottaga DM-silvermedalj och plakett för precisonskörning med Saphira :)

2012-03-28: Nu har vi fått Favorit inkörd! Jättekul och han är en väldigt framåt häst att köra! Ser framemot när han är startklar på travet och en dröm finns om en start i 3-års kriteriet på Solvalla i höst!! Vi har haft honom inne på travbanan redan två ggr! Men har då kört honom i rockarden så både jag o Mattias har kunnat hjälpas åt och även haft säkerhetslinan på.Men i lördags ledde jag runt först ett varv sen hoppade jag i vagnen o vi körde sen två bakvarv i trav i stort sett hela tiden ! Finns krut i den killen!! Han blir säkrare för varje gång man kör honom märker man och koncentrerar sig på sin uppgift att trava i vagnen.
Mattias o Fuga tävlade i precision den 3 mars och det blev en gdk runda i LB och i LA var dom felfria men med lite för snabb tid.På lördag är det dax igen och då blir det en LA och en Nationell lätt precisions -start. Jag o Saphira ska även köra en runda LB-dressyr och sen är dressyrcupen slut för i år.Vi ligger trea just nu.
Saphira var även med inne på travbanan i lördags o deltog i provlopp med Beatrice Jägerup som kusk.Det gick jättebra så nu är det tänkt att hon ska kvala den 14 april, då blir det Agnes som ska kvala henne. Agnes kommer hit på långfredagen o stannar hela påsklovet så då blir det trimmning! Fridolf ska starta den 14 april på travet och jag hoppas det blir ett lopp vardera åt Mattias och Agnes.
Våren kommer med stormsteg, förutom ikväll då det blev ett bakslag med regn, blåst o hagelskur! 
Jag har jobbat heltid hela mars månad, haft ett litet extrajobb som assistent på fritis, men nu i april går jag åter till min ordinarie arbetstid på 37 timmar i veckan.
Jag och en kompis var d. 17 mars på en dagstripp på IKEA i Kalmar o shoppade loss ! Roligt och skönt att komma iväg en dag även att dagen blir lång, upp vid 04. 30, fixa stallet o med båten 07.20, var i Kalmar 11.20 sen tillbaka till båten som gick 20.10 från Oskarshamn!! Hemma vid 00-tiden.

 

2012-02-12: Nu är tävlingsterminen igång igen! Saphira och jag har kört en LB-dressyr och fick 91 p med mycket bra kritik av domaren! Körde även en LA-precision, men ett pet o lite för långsam tid.
Nästa tävling är 3 mars och jag hoppas även Mattias o Fuga kommer till start i precision då. En tanke finns att de ska kvala sig fram till Young driver - SM i precision i september här på Gotland!! Men vi får se hur det går med det.
Körde igår Saphira och hade Fuga med på släp och det var två piggelindamer som peppade varandra så det blev galopprace i skogen! Mattias körde sen Fridolf o jag åkte med o hade Favorit på släp. Mats o jag tog sen vagn på Favorit, jag satte mig i o Mats ledde. Gick jättebra! Har tömkört Favorit en del o haft släpa på flera ggr så han känns i stort sett klar för vagn nu!
Men snön och kylan ställer till det känns det som...
Favorit ska på mätning d. 25 februari - spännande o se om han är högre än Fridolf som vi tror att han faktiskt är!! Ingen direkt liten kille... långa ben och har fått ett bra flyt i travstegen nu - hoppas på en framgångsrik shettistravare jag..;) 

Vi var igårkväll på en mycket trevlig travgala i Visby. God mat , underhållning , dans och prisutdelning! Mattias var bland de tre nominerade till att bli årets kat A-kusk, men vi visste innan att det inte skulle bli han då det var en som har flera segrar än Mattias.Men nytt sikte på att ta den titeln i år!!
Den 2 mars ska jag på Gotlandsruss årsmöte och ta emot diplom för Saphiras o min 3:e placering i Gotlandsruss körcup 2011 och uppfödarna ska få diplom för 2:a placeringen i DM-precisionen.
Även blir det att åka på GRF- årsmötet för att mottaga DM-plakett. 
Jag har uppdaterat lite på Saphiras sida så kika gärna in där ! 


2012-01-09: Nytt år, nya tag och snart är tävlingssäsongen igång igen! I slutet av januari är det dressyrtävling, får se om jag o Saphira kommer till start...varit lite dåligt med träning nu men damen har varit ute några skogsturer under min julledighet iaf och hon är piggelina!
Jag och övriga familjen har varit duktiga under senaste veckan att hålla på med Favorits inkörning! Jag kan numera tömköra honom själv med hel släpa (hade lösa skaklar först) och igår gick vi på varsig en sida om honom o höll i vagnsskaklarna på en sulky och en som tömkörde.Han har skött sig suveränt bra!
Idag har jag börjat vårterminens arbete igen.Och imorrn börjar Mattias skolan.
Mattias har varit duktig och gått en Grönt kort inom ridsporten -kurs i höst  och onsdag förra veckan skrev han upp och klarade provet som var på 30 frågor o han hade 29 rätt! 
Jättebra att han har Grönt kort nu när han får börja att vara med mig på körtävlingar som groom då han i år blir 14 år! Sen får vi se om det blir något eget tävlande oxå...
Julhelgerna har varit väldigt lugna.Mestadels varit hemmavid,sett några filmer på TV och en på bio, umgåtts med familjen, pysslat i stallet , ridit någon sväng på Balloon och som sagt har Saphira o Favorit fått några tränarpass.
Själv har jag också börjat simträna , så har avverkat några tusen meter i simhallen under lovet iaf!
Egenvård o ladda batterier har varit mitt motto under julledigheten! Var o fick massage idag oxå- najs!
I årsdagspresent när jag fyllde 40 i maj förra året fick jag en hästklippmaskin, så erbjuder nu att förutom att massera, komma och klippa din häst! Hör gärna av dig för prisinfo o tidsbokning!
Nu har jag även skaffat en gästbok här på hemsidan som du gärna får skriva en rad i !


2011-11-24: Tiden drar iväg och det närmar sig jul! Hästarna har välförtjänt vintervila nu. Favorit är under inkörning , men det får ta sin tid det behöver och när JAG har tid! Har dock kommit så långt att han dragit plastskaklar när två personer gått brevid o hållit i dom o jag tömkört.Och då har alltså skaklarna släpat i grus och på asfalt så de skramlat en hel del.

Tävlingssäsongen är över och kan sammanfattas som den mest framgångsrika travsäsong vi haft. Fridolf tog hem 4 segrar och Mattias erövrade tre segrar (två med Fridolf och en med Fabian). Saphira har även hon fått ett framgångsrikt debutår inom körningen. Vi blev trea i precisionscupen och trea i Gotlandsruss körcup! Även en andraplacering i DM i precisionskörning! Även känns det som det varit många motgångar under året...mest för Fugas del då hon missade segern i Tingsryd i somras pg.a målgalopp...
Fabian åkte tillbaka till sin ägare den 29 oktober. Tyvärr fick han ett tråkigt avslut på tävlingssäsongen då han vid tävlingarna i Kalmar 23 oktober blev oplacerad (sist) i ett lopp och diskad i det andra loppet. En överladdad Fabian som ville mera än vad hans huvud klarade av kan man säga...Hoppade på boxdörrarna i stallet och ville bara galoppsa i loppet.När vi träningskörde han på banan på fredagen d. 21/10 så gick han jättefint, men han fixar inte när det blir så många som 14 hästar med i samma lopp! Oerfarenhet ...hade tävlingarna på Visby blivit av för honom så hade han varit mer tävlingsrutinerad... tre lopp hade vi anmält honom till här , men loppen blev inte av, så vad gör man?? Han är nu till salu men blir han inte såld så hoppas vi få låna honom nästa år också.
Favorit och Fridolf går nu tillsammans i lösdrifthagen då de andra unghingstarna Kaxe och Orion inte är kvar här längre. Orion är såld till Uppsala medans Kaxe åkt hem till sin ägare i Sanda för inkörning och kastrering.
Känns skönt att bara ha sina egna hästar här hemma nu. Lite mindre jobb och mer tid för mina egna.
Förra helgen fick Saphira behandling av kinesolog/equiterapeut/massören Pearl Angela Marsch. Välbehövligt så hon kan få återhämta sig ordentligt nu under vilan.
För min egen del har hästmassage-arbetet legat på sparlåga ett tag nu , dock har det varit någon enstaka ibland, men så här års brukar det vara lugnare då många ställer av sina hästar, fast det egentligen är då som de behöver gås igenom så de är fit for fight när säsongen startar upp igen!
Vi har nu fått vårat vardagsrum färdigrenoverat och det känns underbart nu inför julhelgerna att ha det nytt och fräscht där!
Trädgården har fått sig ett ansiktslyft under hösten, så nu tar vi det lite lugnt när vintern kommer!


2011-09-29: Precisionskörningstävlingen d. 10 sept  med Saphira gick över förväntan riktigt bra!! Körde felfritt i LB klassen och sen gjorde vi debut i LA-klassen och klarade där idealtiden så vi gick vidare till DM-finalen där vi kom 2:a av fyra ekipage! Jätteskoj!
Fridolf blev 2:a på travbanan d. 11 september och loppet för Fabian blev inte av.
Den 17 september var vi på Solvalla o startade Fridolf. Blev 7:e placering i båda loppen så vi var nöjda!
Fridolf o Mattias tog även en seger d. 24 september och en femteplacering i autoloppet.Duktiga killar!! Fridolf har nu skrapat ihop 4 segrar i år !!
Dax för Gotlandsmästerskapen i körning är det den 9 oktober i Gropen och Saphira o jag är anmälda till start.
Travstart för Fridolf o ev. Fabian dagen före oxå.
Igår åkte vi in på travbanan med Saphira och Fabian o tränade. Det var första gången Mattias körde henne i sulky på travbanan och det gick bra även att vi tog det lugnt för Saphira var lite överladdad i början.
Shettishingsten Gervalds Kaxe som går här vid mig ska snart åka hem till sin ägare för inkörning och förmodligen åker även Orion hem för försäljning och kastrering. Har än hästarna ute dygnet runt men det börjar snart bli dax att stalla upp dom.
Renoveringen av vårat vardagsrum är nu påbörjad, alla möbler ute o heltäckningsmattan avriven. Vi har varit o handlat clickgolv,gipsi o spånskivor och takplattor.Så nu är det bara att köra igång!! Har även kollat på tapeter och jag har nog bestämt mig för vilken sort.
Nya hästträstaketet är halvvägs uppsatt och det blir riktigt tjusigt!
Hela september har gått åt till att ta vara på all frukt som frodas i trädgården...päron, plommon o äpplen!! Har gjort ingefärspäron och päron i sockerlag.Äppelmos och sylt av alla tre fruktsorter tillsammans.Har skänkt bort en hel del päron då det varit enormt mycket i år! Har även lagt in rödbetor som vi fått.

2011-09-07:Nu har vi varit på resande hov igen! Denna gång bar det av d. 2-4 september till Småländska Vaggeryd söder om Jönköping.
Med oss hade vi Fuga, Fridolf och nyförvärvet Stenstugu Fabian som vi nu har i träning säsongen ut.
Det blev en seger och en femteplacering med Fabian. De andra två visade inte sin rätta sida för dagen...Fridolf sprang typ halva varvet o la sen av, gick bara o tittade o struntade blankt i drivning. Fuga hade problem i aktionen om det nu beror på underlaget o skarpa kurvor eller om det är åldern som börjar ta ut sin rätt.
Nya tag blir det på söndag med Fridolf och Fabian som ska gå ett lopp var här på Visby.Fabian ser ut att ha bra chans.
Hösten börjar ta vid nu med blåst, regn och mörka kvällar. Jag jobbar heltid så har fullt upp med att hinna med o träna hästarna o allt runt omkring på min fritid. Saphira har varit på behandling vid Pearl och hon satt fast ordentligt i bakkärran vilket jag visste redan innan.Mattias har annars börjat köra henne lite och vi hoppas kunna kvala henne i år på travet. Men på lördag ska hon gå precisionskörningstävling i Sjonhem med mig som kusk.
Vi ligger i startgroparna här hemma med att påbörja renovering av vårat vardagsrum, det ska ske inom det närmaste iallafall och vi har kallat in en som ska hjälpa oss med det oxå. 


2011-08-16: Tävlingarna i Östanåkra fick följande resultat: Tjängvide Fridolf med Alice Molin i sadeln blev 6:a i montéloppet på kanonbratiden 2.56,6!! Fuga o Mattias blev 6:a i ett lopp under söndagen. Var mkt tuffa lopp och Fuga var inte riktigt på hugget som hon var på förra resan. Banan är ju bara 500 meter där så är lite väl skarpa kurvor också! Vet inte om jag har lust att resa dit igen ...trevliga tävlingar, men väldigt stökigt med uppställningsplats för hästarna under tävlingsdagen och var väldigt trångt med P-platser och värmingsförhållanden.Banan ligger typ ute i ödemarken oxå kändes det som så fanns inte så mkt att göra under lördagen om man inte ville o orkade köra flera mil.
Visbys dubbeltravshelg är nu också avklarad och det med lite bitterhet...Fridolf med kusk Sofia blev iaf 5:a i ett lopp på fredagen o på söndagen 4:a.Fridolf gick nytt voltrekord 2.48,0. Men Fuga som startade i 2 lopp gick inte ens under 3 minuter. Hon får nog vila lite nu.
Mattias fick rycka in som kusk åt en shettis som skulle kvala då den kusk som skulle köra inte ville det i sista sekund.
Vi kommer som det ser ut nu att få låna den shettisen säsongen ut då den skulle utlånas till fastlandet egentligen men ägaren ångrade sig o låter oss ha honom istället.
Igår började jag arbeta igen efter sommarledigheten. Kul att få vara med o starta upp i Garda nya skola efter att den gamla förstördes i brand för 2½ år sen.Men mkt att stå i nu denna vecka innan alla elever kommer! Tvål och toapapper ska placeras ut på alla toaletter bl.a.
Sommaren har rasat iväg men tänker man efter så har man haft det rätt bra ändå! Vi ska nu påbörja ännu ett projekt här hemma och det blir att sätta upp nytt trästaket i hästhagen. 85 meter staket ska upp!Stolpar är redan införskaffade men ska köpa slanor än.Ska bli skönt att få upp klokt staket inför vintern och slippa endel av alla eltrådar som bara går sönder och slits ut. Men det ska sättas järntråd emellan slanorna oxå så pållarna inte kan stå o trycka sönder staketet..
Man har ju ansvar när man har hästar att försöka hålla staketen i skick så de inte smiter ut, jag vill inte ha mina hästar springandes hur som haver ute på vägen - nej upp med klokt staket och STRÖM på trådarna! Mina var väldigt fogliga i vintras och smet inte ut iaf. Saphira har varit lite rymningsbelägen av sig när hon var yngre och nu har man även hingstar här!! Men jag är faktiskt lite stolt över de tre unghingstarna att de inte tog sig ut en enda gång i vintras, jag var orolig när snön låg i stora vallar och andras hästar var ute på vift.
I vintras var hela ridbanan full av så mycket snö så jag kunde inte ha hästarna där för de kunde typ kliva över trådarna hur lätt som helst som var dränkta i snön..Nu ska det bli andra bullar av! 


2011-07-28: Imorgon reser jag o Mattias med Fuga och Fridolf till Östanåkra travbana för att delta där i dubbeltravhelgen. Ska bli spännande för har aldrig varit där förut. Fridolf verkar vara ok igen efter vi tog av skon förra veckan och slog på den igen i måndags. Han är ju inte supertränad nu men ska bara gå ett montélopp på söndagen- och det mot tufft motstånd!! Typ Sverigeeliten i shettismonté!! Ångrar att jag inte anmälde han i ett 3.10-lopp på söndagen oxå för där verkar han haft bra chans...TYPISKT!! Men som sagt han är ju inte riktigt på topp just nu känns det som utan vi får ta montéloppet som träning och så laddar vi till Visbys dubbeltrav 12-14 augusti istället.Skönt för Fuga att ha lite sällskap på resan. Hon var ju helnipprig när vi reste sist då hon åkte själv!
Idag har jag haft sommargäster från Stockholm här, rent av från Kungliga hovstallet! Och dom har kört en sväng med Saphira och barnbarnet fick även rida på henne. Är så kul att fånga hästintresset hos barnen när dom är små och hoppas det bevaras tills dom blir stora!
I tisdags var det premiering här i Stånga. Saphira, Favorit och inackorderingen Orion visades.
Lite besviken blev man dock..Saphira fick 36 p och Favorit endast 35 p. Orion skrapade ihop 37 poäng.
Sommarvärmen verkar ha kommit av sig för har varit mulet o lite regningt de senaste dagarna. Hoppas på finare o varmare väder så man kan åka till stranden nästa vecka!Har bara blivit ett strandbesök för min del i sommar ännu! Skandal!!
Men vi har fått mycket gjort på hemmaplan istället! Stallet börjar bli klart nu efter målning och ombyggnad. Vi har rivit ut en plats där det varit grisboxar förut och istället gjort en stor bra hästbox. Blev lite extra fix med det då vattenledningen gick där och golvet behövdes gjutas om, så min sambo har fått vara både snickare, murare och rörmokare! Men blev himlans bra iallafall för stallgången blev lite bredare nu och en stor härlig box som två shettisar kan bo i under vintern!
Återstår nu att hämta hem mera hö som jag har på gång i närheten och påfyllnad av spån.
Ledigheten börjar gå mot sitt slut...bara 2 veckor kvar nu...trist!! Nästa vecka ska vi nog fira semester lite mera då sen sambon börjar jobba veckan därpå. Blir lite Visby-besök på måndag då jag fick biljetter till Europe-konsert i årsdagpresent och sen planerar vi att campa i Ljugarn på onsdag. Fredagkvällen är det musikfestival här i Stånga med bl.a Jill Johnsson som gäst.

2011-07-20: Allt ska tydligen gå galet för mig/oss nu...I helgen var vi på Kalmar o Tingsryds dubbeltrav. På Kalmar blev Fuga först oplacerad i lopp 4 där det var Sommarcupen så det blev sen tröstfinalen för henne på Tinsgryd. I lopp 9 på Kalmar blev det dock en 6:e placering på fina tiden 2.53,2 vilket är 1,3 sekunder från hennes rekord! Det var en laddad dam vi hade med oss som dessutom var brunstig.Hon är väldans stissig när hon är på resande hov och inte speciellt matintresserad.Vi åkte till Tingsryd på lördageftermiddag eller rättare sagt till Urshult där vi inkvarterade oss hos en familj vi känner och som ägt Fuga när hon var ca 2 år. Jättemysigt ställe och 300 m till en badplats där vi tog ett dopp och senare på kvällen var det dans där till Lars Kristerz orkester! Fuga fick gå ute i en hage tillsammans med 2 andra shettisar så hon hade det bra där. Söndagen var det till start i lopp 2 och 16 vilket innebar en heldag på travbanan!! Lopp 2 var tröstfinalen i Sommarcupen o Fuga hade spår 3. Hon o Mattias drog till spets och behöll ledningen ända in i mål och jag blev överlycklig men hade hade lite onda aningar om en misstänkt galopp i mål efter ett stenhårt upplopp mot en häst som snabbt kom bakifrån men trodde det skulle hålla ändå...Mycket riktigt så blev de diskvalificerade för målgalopp...SKIT rent ut sagt !! Jag blev störtledsen för Fugas skull som nu tävlar sista året att hon nu inte fick chans att segra på sin födelseort Tingsryd!!! Detta kommer jag nog aldrig över...vad ska man säga..här har hon gjort 70 lopp och endast fått EN seger! Kunde hon inte fått vara värd att få vinna nu??? Lite dåligt tyckte jag det var att Tingsryd inte har tillgång till varken målfoto eller film utan det står 5 domare vid linjen o dömer. 
Det var även nytt rekord som Fuga gick i det loppet men det räknas ju inte..2.50,1.
Lopp 16 stod hon på spår 15 så det var tufft att runda hela fältet men kom i mål på en hedrande 6:e placering iaf och tangerade sin rekordtid återigen 2.51,9! 
Vi bodde kvar i Urshult till måndagen då vi sen åkte em med båten på eftermiddagen . Jag var egentligen bokad till kvällsturen men kom med eftermiddagsturen ändå trots dom sagt det var fullbokat så visade det sig när man körde ombord att det fanns många bilplatser kvar än.
Ikväll har hovslagaren varit här o verkat Orion och tog även av Fridolf sin vänstra sko då han än markerar på det benet.Får se om det kan hjälpa o kan läka ut bättre utan skon.
Vi är revansch sugna så funderar på att åka till Östanåkras dubbeltrav d. 29-31 juli. Får se hur vi gör! Jag ska över till Stockholm på torsdag för att leverera min gigg jag haft till Balloon förut till en som ska köpa den och passar då på att ta en sväng på IKEA med en väninna innan hemresa på kvällen.32587368.jpg

2011-07-14: Står nu inför resan till Kalmar/Tingsryd i helgen, men med lite dåligt mod för Fridolf är halt!!! Han och Fuga fick nya skor den 3 juli och två dgr efter haltade Fridolf. Dagen före hade han blivit körd av en hästvan person men hade då trampat i en sten i höger framhov så vi trodde först det var för den skull, men han var halt i vänster fram. Hovslagaren kom på torsdagen o slog om en söm i skon som satt lite högt upp och dagen efter var Fridolf inte halt :). Körde han några dagar och i måndagskväll blev han behandlad av en kiropraktiker/massör så nu kändes allt ok o laddat inför helgen! Men Agnes skulle ta ut han på tisdagen o hon såg då att han haltade igen...Nu gav jag bara upp! Jag som anmält honom till två kanonlopp nu i helgen bl.a ett montélopp...skit,skit,skit rent ut sagt!!!
Så nu blir det Fuga som får kämpa på banorna och åka själv. Hoppas, hoppas allt funkar för henne då hon ej startat på ett tag nu, men hon är iaf vältränad kan jag lova!
Igårkväll debuterade Saphira o jag i maratonkörning i Gropen och vi klarade oss felfritt runt trots det inte passade damen riktigt att kliva i vattenhindret, blev ett tvärstopp där innan hon kom på att man kan kanske gå framåt ändå.
Idag är det riktigt busväder här på ön, regnat 17 mm nu och blåser som bara den så hoppas vi nu kommer med båten imorrn! Balloon fick jag ta in ikväll då han gick ute o frös, likaså Fuga för är rädd om henne nu inför tävlingshelgen.
I övrigt så har Agnes varit här i 2 veckor nu o motionerat hästarna och hängt med mig på en massa hästevents:)
Saphira var på utställning i Lärbro d. 7 juli. Fick 37 p, 8-7-8-7-7.
Vi var även på travbanan o tränade Fuga den 6 juli o hade då även med Saphira eftersom Fridolf var halt. Maja körde Saphira och Agnes red henne en sväng på banan också.

2011-06-22: Jag har nu påbörjat min sommarledighet! Härligt men har många projekt på gång och känner att jag får inte lugn i kroppen förren jag fått några gjorda iaf. Stallet har jag påbörjat städning/rensning och målning i men det kommer att ta sin tid innan det blir klart!
Mattias o Fridolf var o tävlade på travet d. 11 juni och det blev två tredjeplatser. Vi planerar att resa till Kalmar/Tingsryds dubbeltrav d. 15-17 juli. 
Agnes har nu varit här en vecka och motionerat Fuga, Fridolf och Saphira. Hon har även hjälpt mig påbörja tömkörning av Favorit. Jag tömkörde han själv på ridbanan efter en stund i måndags. Fuga,Fridolf o Saphira gick i hagen brevid men jag fick träna honom att inte bry sig om dom, vilket han försökte med några ggr - han är ju inte hingst i onödan precis..
Men han ville hellre äta gräset än att bli tömkörd :).
Agnes åkte hem idag men återkommer om 2 veckor igen.
Igårkväll blev det ett trevligt besök på travet för att kolla in de snygga kallbloden som startade där och vilket är väldigt ovanligt här på Visby. Härlig sommarkväll och massa känt folk!
Min 40-årsfest d. 4 juni blev väldigt lyckad! Fantastiskt fint väder som jag såklart beställt :)! Vi blev 65 personer som avnjöt Kajpsoppa och landgång som jag o min kusin fixat. Och oj vad presenter jag fick!! Presentkort på flera bra ställen och endel växter till trädgården; Clematis, Björnbärsbuske, Olivträd och Klängros. Och sist men inte minst så fick jag en Hästklippmaskin!!
Eftersom det nu inte är några körtävlingar för Saphira förren i höst så kommer jag att travträna henne endel i sommar o se hur hon ligger tidsmässigt nu. Hon ska på russutställning i Lärbro d. 7 juli och sen premieras d. 26 juli och det även Tjängvide Favorit.
Nu är det midsommarfirandet som kvarstår att fundera på vad vi ska göra..har fyra erbjudanden att åka på..vad väljer man..??? Vädrets makter får nog avgöra endel också.

2011-05-01: Mycket har hänt här hos oss! Är precis hemkommen från en härlig veckas semester på Mallorca! Åkte direktflyg här från Visby så väldigt smidigt.Vädret var lite tråkigt första dagarna men då passade vi på att vara lite kulturella och besöka både gamla stan i Alcudia och katedralen i Palma.Bodde på ett fint hotell i Alcudia.Solen kom sen och man fick lite färg på sig tillslut! Badade i Medelhavet men det var kallt.
På hästfronten så har Tjängvide Fridolf nu tagit sin tredje raka seger på travbanan, senast igår med Mattias i sulkyn.Den 16 april styrde Sofia Blixt honom till dubbelseger medans Mattias körde Fuga i samma lopp o blev 2a i det ena o 5a i det andra.
Saphira och jag har varit ute på tävlingsbanorna också och tävlat i körning den 10 april här i Stånga-Gropen.97 p i dressyren och en felfri runda i precisionen.Mattias tävlade även Fridolf i precision och var felfri då.
Medans vi var bortresta så var Agnes här o skötte hästarna.Härligt för då blir dom en hel del ridna och hoppade med vilket dom tycker är kul!
Igår släppte jag hästarna på grönbete och det kändes härligt för dom!
I veckan som kommer så har jag min 40-årsdag men jag ska ha fest först den 4 juni så då välkomnar jag vänner o släkt på trädgårdspartaj :)

2011-03-20: Både Fridolf och Fuga skötte sig galant på travbanan igår. Mattias körde Fridolf i provlopp och för Fugas del blev det lite träning bara efter provloppen.Banan var rätt sörjig så idag blev det att tvätta sulkyn och passade även på att tvätta de andra vagnarna. Fick äntligen ordning på klippmaskinen , byte av skär, så jag satte igång att klippa Fridolf. Nu åkte pälsen av på hela kroppen då han blev halvklippt i förra året och det syntes ännu. Men vilket jobb!!! En shettis som gått utan täcke hela vintern samlar på sig en hel del päls!! Fuga hade ännu mera men henne klippte jag endast framme över bogarna/hals och magen.Blev helt slut efter 2½ timmes klippande så får fortsätta med henne en annan dag. Ska försöka klippa Saphira litegrann oxå om inte skären blir för nedslitna efter Fugas omgång...Jag körde Saphira en sväng igår när vi kom hem från travet. Jag har idag hämtat två rundbalar med hö som jag köpte på annons. Mats körde efter en lastarskopa med spån igår så jag har nu fyllt på i boxarna ordentligt.

2011-03-16: Nu börjar våren närma sig! Solen skiner och snön smälter-härligt! Men än är det kyligt o blåser.
Både jag och Mattias har legat sjuka i feber och förkylning/hosta i över en vecka nu.Feber i 6 dagar har jag nog aldrig haft förut! Pest och pina men denna vecka är jag på jobbet iaf och Mattias ska i skolan imorgon. Tur sambon är snäll och sköter hästarna när jag inte orkat!
Den 5 mars deltog Saphira i en centimeter-hoppning i Havdhem med Agnes som var här på sportlov.Först en runda på 40 cm som hon vägrade 2 ggr i men sen en felfri runda på 50 cm så de fick en rosett! Fridolf deltog också men han är ju som han är...hoppar när det behagar honom så en massa vägringar på 40 cm -rundan men sen kom han runt i 50-cm rundan dock med en rivning! Duktiga pållar!!
Som sagt var Agnes här under sportlovet och motionerade hästarna.Hon red även Felix 2 ggr och Mattias åkte miniskidor efter dom.Felix är superpigg så här på vintern och ska bara busa gamla gubben!
Agnes fick även provrida en liten sväng på Balloon men då gick jag med o ledde han för han har inte varit ute på länge så man vet inte vad han hittar på då gamla tokhästen :) Och pigg var han så det var tur jag gick med!
Den 26 mars stundar åter körtävling för mig och Saphira.Dressyr och precision blir det då i Havdhems ridhus.
Shettisen vi skulle låna blev det inget av med då hon som hade den backade ur i sista sekund, så vi står nu här lite besvikna inför travsäsongen, men vi har dock Fridolf och Fuga till start iaf.Hade varit så kul med en nykomling!!Men det får vi väl vänta till nästa år då Favorit ska ta över efter mor sin då hon går i pension.
Förresten var jag ute och longerade Favorit i söndags.Gick först en promenad i träns med han och han fick lite spel en stund men är hur cool som helst ändå.Han fattade fort hur det skulle gå till att bli longerad och skötte sig galant!
Snart dax för sele och tömkörning då! Pojkarna busar ordentligt nu i hagen- de börjar få vårkänslor! Har ju inte gått att ta sig fram för all snö i vinter men nu är hagarna som rena gjyttjevällingen istället.
På lördag blir det provlopp på travbanan för Mattias o Fridolf.Kul att travsäsongen kommer igång nu! Fugis får åka med för lite banträning oxå. Mattias körde Fuga igår medans jag körde Saphira och hade Fridolf på släp.Det var PIGGA hästar och jag hade fullt upp med att hålla in Fridolf för han blir väldigt het när han får springa på släp...när jag körde han själv i vagn i söndags var det en dösill till häst ..vill inget alls då!
Ni som vill kan nu få ut nyhetsbrev från min hemsida på mailen! Skriv in er mailadress:

2011-02-20: Några kalla veckor har vi fått utstå nu.Vattnet i stallet har frusit för det har blåst så mycket o då hjälper inte värmeslingan i vattenkranen. Träningen av Saphira har nu gett resultat! Igår debuterade vi i dressyr och precisionskörning vid ridhuset i Havdhem. Hon skötte sig galant bland alla andra hästar och på dressyrbanan var hon kanonduktig!! Hela 93 poäng lyckades vi knåpa ihop och det är verkeligen inte fy skam av en debuterande 4-åring som bara tränats i 3 veckor och jag har bara kört själva programmet en gång med henne innan!! Precisionen gick det sämre i...hon har ju aldrig sett koner o alla skyltar förut så när hon skulle gå igenom första porten så tog hon ett ordentligt skutt till vänster så jag flög ur vagnen!! Men jag var fort uppe igen och vi genomförde banan 2 varv då det var en clear round vi körde.Tyvärr ett nedslag då hon återigen skyggade för samma kon igen. Men nu känns det bättre inför nästa tävling den 26 mars.
Har idag varit på russtravklubbens årsmöte i stan och jag blev nu invald som suppleant i styrelsen.
Vi ska låna en shettis i år att travtävla med och pratade med ägaren idag och det är mycket möjligt att den kommer hit nästa helg. Måste sätta igång shettisarna nu för snart börjar ju travsäsongen igen!! Man har inte så mycket lust att körtäna häst i denna kyla som råder,men det går ju mot våren!!!110219saphira.jpg
Saphira Rod debuterar i körning 11-02-19 (Foto: Helena Hjort)

2011-02-04: Nu har jag börjat arbeta i veckan som gått igen efter min operation. Känns väl rätt ok ändå i benet, lite varierande jobbigt dag för dag. Katten Bronze som var på rymmen har ätit upp sig bra så märks just inte att han varit svältande i en månad .Jag har satt igång Saphira igår!! Även Fridolf blev körd av Mattias idag. Hästarna är kanonpigga och Fridolf gjorde glädjebackut i vagnen idag men man skrattar bara åt hans bus! Har kört Saphira i giggen båda dagarna nu då jag ska dressyrträna henne mest för att sikta på att vara med o tävla den 19 februari!! Jag o Mattias var funktionärer på körtävling (dressyr o precision)i Havdhems ridhus i lördags och det var jättekul så man blev lite inspirerad av att komma igång igen.Och sen kommer hovslagaren imorgon så Saphira får på guldskor så man kan köra trots halka o snö.
På söndag ska jag till ridhuset o löshoppa Saphira med några andra hästar och på måndag blir det nog dit igen för lite tömkörning. Gäller att passa på när man får erbjudande att träna ihop med lite andra kusar.
Mattias har nu fyllt tonåring i söndags d. 30/1, man fattar inte att det är hela 13 år sen man fick barn!! Högstadiet till hösten alltså...fick idag inbjudan till föräldramöte inför detta!

2011-01-21: Igårkväll ringde en som bor på en gård 1 km bort och sa hon nog hittat våran bortsprungna katt. Vi begav oss dit och mycket riktigt var det våran Bronze!! Men det värsta var att han hade ramlat ner i en gammal fodersilos uppifrån ett loft så satt 3 m ner! Mats fick dit en stege efter lite om och men så vi kunde rädda den hjärtskärandes skrikandes katten! Han har varit borta sedan 18 december så var jättemager och utmattad.Han har legat intill mig hela natten och är lite bättre idag då han äter o dricker litegrann efterhand-inte mkt men något iaf.Förkyld är han också så hoppas han klarar sig nu! Hästarna mår bara bra och de blev vaccinerade i tisdags och veterinären kollade även tänderna på Saphira.
Mitt ben är som det är ,dock svullet på låret så haltar mig fram så gott det går.

2011-01-14: Igår genomförde jag en åderbrocksoperation och är nu sjukskriven 2 veckor.Känns konstigt och trist att inte kunna eller få vara i stallet de närmaste dagarna,men ska försöka ut en liten sväng imorgon när övriga familjen är hemma.Är så halt utomhus också så jag vågar inte utsätta mig för att halka med benet som är lindat o kan knappt böja knäet.Man är inte van att vara så här mkt i stillhet,men jag måste försöka röra på mig så mkt det går ändå.Sambon o sonen sköter hästarna nu när jag inte kan.

2011-01-10 :Ny hemsida!! Känns lite fräscht att få göra ett nytt upplägg med lite andra bilder och sånt.
Jag har blivit erbjuden att få hyra Shetlandshingsten Äppelbo Findus RS 289 under betäckningssäsongen 2011 om intresse finns här på Gotland!! Hör av er för intresse så får vi se om det blir verklighet!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)